Skulle kunna...

widgets/installing-widgets/why-cant-i-see-my-widget/">More info)
... Sätta en kniv i sådana här människor UTAN problem!

En norsk uppfödare av ovtjarka mm fick i maj 2008 sina hundar omhändertagna, 19 vuxna och sex valpar. Tre hundar som inte lät sig infångas, avlivades. Uppfödarens hundhållning har varit aktuell hos myndigheterna sedan 2001. Hon har haft en omfattande uppfödning och försäljning av hundar och vid en inspektion i vintras hade hon 48 hundar.

Djurskyddsmyndigheten i uppfödarens hemkommun redogör i en 22 sidor lång rapport för vad som betecknas som grova brott mot djurskyddslagen. Uppfödaren är polisanmäld med begäran om hundförbud. Kenneln heter Little Merlin.

Vid en inspektion i april fann man en mängd döda hundar i en gödselstack. 23 av dessa undersöktes av Veterinärinstitutet. Det visade sig att fyra hundar hade kulhål i huvudet. Ett huvud hade fyra kulhål men ingen kula hade träffat hjärnan. Det kan stämma med en anmälan 2006 om en hund som skjutits flera gånger men som levde ännu dagen därpå.

Uppfödaren ställde sig först oförstående till uppgifterna och menade att andra måste ha dumpat de döda hundarna i gödselstacken, men senare medgav hon att hon lagt hundarna där, men inte att hon hade avlivat dem. Kvinnan sa också att flera valpar blivit ihjälbitna av andra hundar under hösten 2007 och att en hund dött av kvävning i hennes bil förra sommaren.

Myndigheternas rapporter berättar också om
Döda valpar som blev uppätna av en vuxen hund. 
Hundar som inte fått vård eller blivit sydda efter bitskador. 
Hundar utan tillgång till vatten. Men ägaren tyckte inte att vatten var nödvändigt, för hundarna kunde äta snö. 
En fyra veckors valp som uppfödaren avlivade genom att slänga i väggen. 
I en frys hittade man tre döda valpar, som dött troligen av en bakterieinfektion. 
Olaglig medicinering och avlivning som uppfödaren själv har gjort. 
Fusk vid registrering av valpar. 
En hund som enligt kvinnan blev avlivad av veterinär på grund av dåligt temperament. Men samtidigt annonserades hunden upprepade gånger till salu som "kosebamse". 
Stor dödlighet bland hundarna, sjuka hundar, hundar ärrade av slagsmål, aggressiva hundar samt valpar som saknade socialisering och tillit till människor. 
Uppfödaren, som menar att myndigheterna saknar kunskap om hennes typ av hundar, har överklagat omhändertagandet. När detta skrivs har hon fortfarande  annons ute om valpar i världsklass. Dessutom erbjuds hundrelaterad rådgivning, det är bara att ringa. Uppfödaren, som har kennelnamn i Norsk Kennelklubb och varit framgångsrik på utställningar med ovtjarka, har vid flera tillfällen annonserat ut blandras- valpar och haft "hundförmedling".
Källa: finn.no & artiklar i Glåmdalen. (maj-08) 
TV2 Norge: 15 valpar i frysen. Se inslaget här  
Den kvinnliga storuppfödaren överklagade omhändertagandet och fick beslut på att hon får ta hem 4 av de omhändertagna hundarna! Hundar som nästan alla redan har fått nya hem. Chefen för djurskyddnämnden i Kongsvinger avgick i protest mot beslutet. Norska hundvänner rasade och drog igång en namninsamling för att protestera. Länk 
Listan kommer att skickas till Norges jordbruksminister. På 11 dagar fick man ihop nästan 5 000 underskrifter. (20 juli-08)

Hundarnas nya ägare överklagade beslutet att hundar skulle tillbaka, man startade insamling och skaffade advokat. 
1/8 beslutade myndigheterna att hundarna inte ska återlämnas förrän ärendet slutligt är avgjort. 4/9 kom beslut att kvinnan inte får tillbaka några av hundarna. Ärendet avgörs vid ett åtal mot kvinnan.
Först i mars 2009, alltså nästan ett år senare, är polisutredningen klar i ärendet. 
Under utredningens gång har kvinnan fortsatt med djurhållning, som hon fått nya anmärkningar på. Rättegången skulle bli 25-27 nov 2009 i Sør-Østerdal tingrett, men kvinnan har sjukanmält sig, så den är uppskjuten till efter nyår..

Kommentarer

Kommentera:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0