Dvärgbandmasken

widgets/installing-widgets/why-cant-i-see-my-widget/">More info)

"I klartext, Dvärgbandmasken är en parasit som hittats i rävar i Lane ryr trakten, Lane ryr är ett litet område utanför uddevalla, där Jollan står :S Tror inte den smittar hästar, men hundar och katter"

 

I söndagskväll slog nyheten ner att en räv, skjuten i Uddevallatrakten, visat sig vara infekterad med den fruktade dvärgbandmasken.

Parasitens ägg finns i smittade djurs avföring och kan därmed hamna på svamp och bär. Får människan i sig äggen kan det leda till allvarliga leverskador. Länder med många smittade djur rekommenderar därför att man sköljer och/eller upphettar bär, svamp och grönsaker innan de äts.

– Min personliga reflexion är att detta kan komma att påverka våra vanor något oerhört. Jag fick en déjà vu från Tjernobyl när man inte kunde plocka svamp och all osäkerhet runt omkring, säger Anders Hedman, ordförande i Ljungskile Friluftsfrämjande.

Ljungskile friluftsfrämjande har 600 medlemmar och Anders Hedman ser direkta konsekvenser för barn- och ungdomsverksamheten.

– Vi vill ju lära dem att ta vara på den fantastiska natur vi har och skulle det vara så att bären inte får ätas måste alla vara medvetna om det. Det ställer stora krav på våra ledare.

Att parasiten nu finns i Sverige kan också få konsekvenser för alla hund- och kattägare. Husdjur kan smittas, men blir inte själva sjuka. Däremot kan husdjuren smitta människan.

I länder där smittan är vanlig rekommenderas därför avmaskning av husdjur med 28 dagars intervall för att förhindra spridning.

Statens veterinärmedicinska anstalt ska i veckan analysera ytterligare nio rävar som är skjutna i samma område som den infekterade räven kom ifrån. Dessutom ska jägare, framför allt i Västra Götaland, uppmanas att skicka in fler rävar, utöver de cirka 300 som årligen undersöks.

Redan i går sköts ett tiotal rävar av jägare i Lane Ryr.

Hur vi ska förhålla oss till blåbär och vildhallon i sommar lär vi inte få veta förrän något senare i vår.

– Vi får se vad analyserna ger och vi ska titta på smittvägar. Men Livsmedelsverket kommer att komma med rekommendationer i god tid innan det börjar grönska. Och vi kommer att ge rekommendationer gällande husdjur, säger Olov Andersson, informationschef på Statens veterinärmedicinska anstalt.


Kommentarer

Kommentera:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0